fbpx

Sömnskolan del 9 – Temperatur

Experter menar på svårigheter att somna och tidiga väckningar på morgonen är kopplade till störningar i kroppstemperaturen. Många känner till tipset att sova i ett kallt rum gör sömnen bättre. Men vad gör detta med kroppen och varför funkar det? 

Vi pratade i tidigare Sömnskolan (Del 3 – Värme) om hur kroppstemperaturen fluktuerar under dygnet och varför värme är bra innan man ska sova. I detta fall pratar vi om hur kyla kan hjälpa till för en bättre och stabilare sömn. Forskare anser att sova i ett svalt rum förbättrar din sömnkvalitet och kopplar det till hur kroppstemperaturen sjunker naturligt på natten. Temperaturen är som lägst i REM-sömnen när vi drömmer, bygger minnen och reparerar celler. För längst och mest kvalitativ REM-sömn behöver kroppen vara avslappnad och i viloläget så länge som möjligt. 

Genom att sova i ett svalt rum ökar din kropp nivåerna av melatonin och HGH. Melatonin är kroppens egna sömnhormon som gör att vi blir trötta. Det har även en hypotermisk effekt som sänker vår kroppstemperatur. HGH är ett tillväxthormon som tillverkas av hypofysen i hjärnan som bidrar till vår cellreperation och hjälper till att förebygga kognitiva bekymmer. Den ena gör att vi somnar enklare och den andra är viktig för ett hälsosamt liv. 

Justera temperaturen i ditt rum till mellan 15-19° C. Det är personligt om du vill sova med ett varmt eller kallt täcke, det viktiga är att lufttemperaturen du andas in är sval. Det är denna som kommer påverka din inre kroppstemperatur och bidra med alla positiva effekter vi berättat om. Sov svalt idag! 

Brukar du sova varmt eller kallt? Berätta gärna varför! 

Kom ihåg att följa oss på Facebook och Instagram.

Läs tidigare inlägg i Sömnskolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.