fbpx

Sömnskolan del 8 – Dagsljus

Det är viktigt för kroppen och dess inre klocka att vi tar in dagsljus. Ljuset gör att kroppen blir pigg på dagen och sätter igång processen för att sedan kunna sova när det blir mörkt. I dagens avsnitt pratar vi om hur dagsljus påverkar vår kropp och vilken effekt det har på vår sömn. 

Till att börja med, när vår kropp stimuleras av dagsljus ökar kroppens produktion av signalsubstansen serotonin. Den reglerar tillstånd som trötthet och humör. Dagsljus, som är ett blått ljus, stimulerar kroppen till att tillverka kortisol. Detta gör att vi blir pigga och alerta, samt att kortisolet är melatonindämpande (melatonin är hormonen som gör oss sömniga). Blått ljus får vi bland annat från solen, men även från våra smartphones. Det är därför vi i tidigare avsnitt Del 5 – Koppla från, rekommenderar att inte använda telefonen tätt inpå läggdags. Då detta piggar upp oss och förstår våra förutsättningar till en god natts sömn. 

För att förbättra din sömn är det bra att ta promenader och röra sig utomhus. Förutom ovannämnda anledningar, bidrar även dagsljus med information till kroppens inre dygnsrytm. Kroppen vet att när det är dag/ljust ska vi vara pigga och när det är natt/mörkt ska vi sova. I dagens samhälle spenderar vi mycket tid inomhus, vilket gör det ännu viktigare för oss att gå ut så att kroppens inre klocka vet vilket tillstånd vi ska vara i. 

För att ta kontroll över din sömn är det helt enkelt viktigt att vara ute i ljuset på dagen. Ta därför till exempel en promenad och lyssna på en ljudbok, eller cykla till jobbet på morgonen. Det viktiga är att vi tar vara på så mycket dagsljus vi orkar och hinner med.  

Har du några bra tips på hur man sover bättre? Dela med dig!

Följ oss på Facebook och Instagram.

Kom ihåg att läsa våra andra delar i Sömnskolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.