fbpx

Sömnskolan del 7 – Tupplurar

Har du svårt att sova på natten och försöker tupplura på dagen? I dagens avsnitt av Sömnskolan pratar vi om vad en tupplur är och hur den påverkar sömnen.

Sömn är ett behov på samma sätt som hunger. Dels behöver vi båda för att överleva och ju längre vi går utan att tillfredsställa behovet, desto större blir det. Om man inte ätit tillräckligt under dagen kan man äta ett mellanmål, på samma sätt kan man ta en tupplur om man sovit för lite.

Viktigt att tänka på när man tupplurar är att begränsa tiden, då en längre tupplur kan återställa sömntrycket som vi nämnt tidigare i Sömnskolan. Ibland blir man till och med tröttare än innan.

Enligt SleepFoundation är den optimala tiden för tupplurar mellan 10-30 minuter. Det varierar från person till person och beror på hur ens egna sömncykel ser ut. För att vakna med energi är det viktigt att inte gå in i djupsömnen, då avbryter du en djupare process och känner dig oftast tröttare än innan tuppluren.

Det viktigaste är att dina tupplurar inte påverkar din nattsömn. Då vi behöver gå igenom hela sömncykeln under ett visst antal timmar för att vår kropp ska återhämta sig. Om du känner att du behöver tupplura, kom ihåg att ställa ett alarm!

Brukar du ta en tupplur? Hur länge brukar du sova?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.