fbpx

Sömnskolan del 6 – Träning

Sömn Sömnproblem Sömnbrist Sömnskola

Sover du dåligt om nätterna? Behöver du sömntips? I dagens artikel pratar vi om träning. Träning är essentiell för vår hälsa. Genom att träna tar vi kontroll över vår kropp och utsöndringen i vårt signalsystem. Hur påverkar träning sömnen?

Enskild träning har ingen direkt verkan på sömnen, utan det är regelbunden träning som ger resultat. Det är fyra ömnen i kroppen vi vill lyfta fram i samband med träning. Kortisol, hormon som reglerar stressnivån i kroppen. Serotonin, reglerar kroppens koncentrationsförmåga, sömn och dämpar kortisol-nivåerna. Dopamin, kopplat till hjärnans belöningssystem och gör att vi blir glada, nöjda och motiverade. Endorfiner, dämpar milda smärtor och kortisol-nivåer.

Genom att träna regelbundet får vi en kontinuerlig utsöndring av serotonin, dopamin och endorfiner. Detta gör att vi blir lugna och avslappnade, som i sin tur gör att det blir enklare att somna.

Att träna innan du ska sova kan ha en negativ påverkan, då man dels aktiverar det sympatiska nervsystemet vi pratat om tidigare och effekten av dopaminet kan vara aktivt upp till fyra timmar. Se därför till att träna på eftermiddagen/tidig kväll för absolut bäst effekt.

Känner du någon med sömnproblem? Dela detta med dem och hjälp dem till ett bättre liv.

Följ oss på Instagram och Facebook.

Kom ihåg att läsa våra tidigare artiklar; Sömnskolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.