fbpx

Sömnskolan del 5 – Koppla från

Sömnproblem Sömnbrist Sömntips Sömn

Ta tag i dina sömnproblem! I dagens Sömnskola pratar vi om mobiler och hur de påverkar vår sömn.

Över 85% av hela Sverige har en smartphone och vi kan med 100% säkerhet säga att du som läser detta är en av dem och att din sömn påverkas. Hur vet vi det?

I tidigare avsnitt av Sömnskolan pratade vi om de två olika delarna i det autonoma nervsystemet. Genom att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig får kroppen extremt svårt att slappna av och i sin tur svårt att använda det parasympatiska nervsystemet. När vi alltid har telefonen till hands är kroppen alltid ”kamp-redo” och det blir omöjligt att slappna av.

Det visar sig också att blått ljus från smartphones stimulerar hjärnan på samma sätt som dagsljus och signalerar kroppen att det är dag. I del 8 kommer vi prata om vad dagsljus fyller för funktion och varför det i detta fall är negativt. Dessutom aktiverar telefonen hjärnan och stimulerar den till att vara vaken, vilket är totalt motsatta resultatet vi vill uppnå.

För att ge dig själv bättre förutsättningar till ett bättre liv rekommenderar vi att; skaffa en väckarklocka och stäng av mobilen under natten. Du kommer märka skillnad direkt!

Om du känner någon med sömnproblem, dela våra sömntips med dem!

Följ oss på Instagram och Facebook.

Kom ihåg att läsa våra tidigare artiklar om sömntips; Del 1 – Rutiner, Del 2 – Koffein, Del 3 – Värme och Del 4 – Nedvarvning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.