fbpx

Sömnskolan del 4 – Nedvarvning

Sömn Sömnproblem Sömnskola Nedvarvning

Gör något åt dina sömnproblem! I dagens Sömnskola pratar vi om nedvarvning och att ge sig själv bättre förutsättningar. När det börjar närma sig kvällen är det viktigt att varva ner. Inte minst för att skapa rutiner som vi pratat om tidigare, men också för att kroppen ska hamna i rätt läge.

En del av kroppen styrs utan att vi kan kontrollera den, till exempel hjärta och njurar. Denna del kallas för det autonoma nervsystemet och styr bland annat andning, hjärtslag och matsmältning. Det autonoma nervsystemet är i sig delat i två system, det sympatiska- och parasympatiska nervsystemet. Det sympatiska är aktiverat när vi behöver använda vår kraft och det parasympatiska är aktiverat när vi vilar.

När det börjar bli dags för att sova, är det viktigt att lugna ner kroppen och få den att använda det parasympatiska nervsystemet. Därför är det viktigt att inte skruva upp sig själv på kvällen med ett avsnitt Casa de papel eller att träna, då hamnar kroppen i sitt ”kamp-läge” och det blir mycket svårare att sova. Försök istället att göra lugnande saker som att meditera, läsa en bok eller lösa ett korsord. Det är väldigt personligt och det viktigaste är att du gör saker som får dig att bli lugn och avslappnad.

Dela denna artikel med någon som behöver sömntips.

Följ oss på Instagram och Facebook.

Kom ihåg att läsa om Rutiner, Koffein och Värme.

En tanke om “Sömnskolan del 4 – Nedvarvning

  1. Pingback: Sömnskolan del 5 - Koppla från | Sömnvaror.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.