fbpx

Sömnskolan del 2 – Koffein

Sömn, Sömnbrist, Sömnproblem, Sömntips, Sömnskolan

Har du sömnproblem och vill göra något åt det? Läs om hur du kan förbättra din sömn i vår Sömnskola. I detta avsnitt pratar vi om kaffe och vad det gör med sömnen. Det visar sig att 87% av svenskar mellan 17-79 år dricker kaffe varje dag. Vad gör detta med vår sömn?

När vi konsumerar koffein stimuleras det centrala nervsystemet, som i sin tur frigör dopamin, serotonin och GABA. Detta gör att vi känner oss glada, pigga och alerta för stunden. Koffein är även kopplat till många positiva effekter som ökad mental prestationsförmåga och förbättrat korttidsminne. Samma effekter vi får av kvalitativ sömn.

I förra delen av Sömnskolan pratade vi om ämnet adenosin. Forskning visar att adenosin och koffein binder till samma receptorer, där adenosin skapar trötthet och koffein blockerar. Detta gör att när vi dricker kaffe bygger inte kroppen upp tröttheten, vilket i sin tur gör det svårare somna och att gå ner i djupsömn.

Koffein har en halveringstid på 4-5 timmar. Det betyder att halva effekten sitter kvar efter 4-5 timmar och 25% sitter kvar efter 8-10 timmar. Dricker du alltså en kopp kaffe vid 16 tiden sitter en stor del av effekten kvar fram tills klockan två på morgonen.

Har du svårt att sova och dricker koffein, är det en bra idé att dra ner på intaget. Ge dig själv förutsättningarna till ett bättre liv.

Känner du någon med sömnproblem? Dela detta med dem och hjälp dem till ett bättre liv.

Följ oss på Instagram och Facebook.

En tanke om “Sömnskolan del 2 – Koffein

  1. Pingback: Sömnskolan del 4 - Nedvarvning | Sömnvaror.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.