fbpx

Sömnskolan del 1 – Rutiner

Sömnproblem, Sömn, Bättre sömn, Sömnrutiner

Har du sömnproblem och vill göra något åt det? Läs om hur du kan förbättra din sömn i vår Sömnskola. I detta avsnitt pratar vi om rutiner och vad de gör. Det är allmänt känt att vi mår bra av dem, i synnerhet när det kommer till sömn. Men hur fungerar det?

Adenosin

Utan att bli för vetenskapliga ska vi först berätta kort om signalsubstansen adenosin. Substansen stimulerar receptorerna i kroppen till att förmedla signaler som stimulerar trötthet. Under dagen bygger vi upp mängden adenosin och efter ca 16 timmar vaken tid har vi byggt upp tillräckligt för att känna sömntrycket. Detta är när ögonen känns tunga och vi har lättast för att somna.

Rutiner

Utöver uppbyggnaden av adenosin, är rutiner viktigt för att kroppen ska veta vad sängen betyder och att den ska sova mellan vissa klockslag. Bra rutiner att skapa för bättre sömn är fasta sovtider där man begränsar sin tid i sängen till mellan 8–9 timmar. Utöver det ska man bara sova i sängen, undvik att spendera för mycket tid med netflix eller på sociala medier. På så sätt kommer din kropp endast relatera sängen till sömn och inte till att vara aktiv.

När du skapar rutiner för din sömn har du kontroll på din adenosin-nivå, kroppen vet när den ska sova och att den ska sova när den ligger i sängen. På detta sätt ger du dig själv en optimal förutsättning till en god natts sömn.

Har du några bra rutiner inför sängen? Dela med dig av dina bästa tips!

Följ oss på Instagram och Facebook.

2 tankar om “Sömnskolan del 1 – Rutiner

  1. Pingback: Sömnskolan del 3 - Värme | Sömnvaror.se

  2. Pingback: Sömnskolan del 4 - Nedvarvning | Sömnvaror.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.