fbpx

Hur väljer jag tyngdtäcke?

Sömn Sömnproblem

Fler och fler människor väljer att börja sova med tyngdtäcken. Många upplever en förbättrad sömn och en del blir av med sina sömnproblem. Däremot finns det många frågetecken inför ett köp av tyngdtäcken och dessa ska vi hjälpa er reda ut.

Varför ska jag använda tyngdtäcke?

Tyngdtäcken har använts länge inom vården på grund av de lugnande och ångestdämpande effekterna. Tyngden stimulerar nerver under huden på samma sätt som en massage. När dessa nerver stimuleras frisätts måbra-hormoner i kroppen som oxytocin och serotonin, samtidigt som det sänker nivåerna av stresshormonet kortisol. Effekten kallas för Deep Pressure Tissue Stimulation (DPST).

Vilken vikt ska jag välja?

Vilken vikt du ska välja på ditt tyngdtäcke beror på din kroppsvikt och behov. Vår generella rekommendation är att man väljer en vikt på mellan 10-15% av ens egna vikt. Vid svårare sömnproblem rekommenderar vi mellan 15-20% av kroppsvikten. Om du ligger mellan två vikter är det bäst att ta den tyngre.

Vilket material ska jag välja?

På marknaden finns det många olika fyllningar som reglerar vikten i tyngdtäcket, med allt från kedjor till bollar.

Kisel- eller glaspärlor är mer omslutande och har en masserande känsla. Glas- och kiselpärlor har även en temperaturreglerande effekt som gör att täcket andas. Det gör att om man svettas eller blir väldigt varm om nätterna passar täcket extra bra.

Kedjetäcken och bolltäcken är mindre omslutande men ger en mer masserande känsla när användaren rör sig. Dessa brukar man få utskrivna via terapeut eller läkare och får då välja vilken typ av material själva tyget ska vara.

Polyestertäcken har en mindre omslutande effekt och mindre masserande känsla. Dessa brukar vara tjockare i materialet och bidrar till en varmare temperatur under täcket.

Vad ska jag tänka på med tyngdtäcken till barn?

När du köper tyngdtäcken till barn är det viktigt att tänka på att de växer och oftast inte lika känsliga mot tryck. Det kan därför vara bra att köpa ett täcke som är mellan 15-20% av kroppsvikten.

Vad mer är viktigt att tänka på med tyngdtäcken?

När du väljer ditt täcke är det viktigt att se om det går att tvätta i tvättmaskin. Vissa tyngdtäcken på marknaden följer inte svensk standard på påslakan, 150 x 210 cm.

Oftast sover man mycket bättre redan första natten, men vissa behöver vänja sig vid känslan av tyngden först. Då rekommenderar vi att du använder tyngdtäcket när du till exempel slappnar av framför tv:n eller när du läser en bok. Invänjningen brukar ta några dagar.

Är du intresserad av att köpa tyngdtäcke? Kolla igenom våra alternativ genom att klicka här.

En tanke om “Hur väljer jag tyngdtäcke?

  1. Pingback: Sömnskolan del 2 - Koffein | Sömnvaror.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.