fbpx

10 tips för en bättre sömn

Sömn Sömnproblem

Har du sömnproblem? Är du trött på dagarna? Vill du sova bättre? Nedanför kommer 10 tips för en bättre sömn.

1. Rutiner

För att din kropp ska vänja sig vid att sova önskade timmar är det viktigt att skapa en sömnrutin. Det betyder att du behöver sätta upp rutiner för när du går och lägger dig samt när du ska gå upp ur sängen. På detta sätt kommer kroppen förstå när det är dags för att sova.

2. Koffein

Undvik att dricka koffein på eftermiddagen och kvällen. Koffeinets effekt påverkar många även 8 timmar efter konsumtion.

3. Värme

Genom att ta en varm dusch eller dricka en varm dryck lurar du kroppen till att sänka sin kroppstemperatur och i sin tur slappnar av.

4. Nedvarvning

Förbered dig själv för att sova genom att göra avkopplande aktiviteter som läsning, meditation eller lyssna på en ljudbok.

5. Koppla från

Under natten är det viktigt att sova ostört. Utöver att notiser från mobilen stressar oss när vi är vakna, stör den även när vi sover. Därför är det bra att stänga av ljud och vibrationer på notiser när du sover. I vissa fall stänga av och lägga telefonen i ett annat rum.

6. Träning

Träning är essentiell för vår hälsa. Till träning kopplas positiva effekter som avslappning, dämpad stress och ångest. För att uppnå tydlig effekt är det viktigt att man tränar regelbundet.

7. Tupplurar

Det är viktigt att begränsa tiden vi sover under dagen, då långa tupplurar ofta gör att vi blir pigga och får istället svårt att sova på kvällen. För bäst effekt bör du hålla dig inom 10-20 minuter.

8. Dagsljus

Det är viktigt för kroppen och sömncykeln att vi tar in dagsljus. Ljuset gör att kroppen blir pigg på dagen och sätter igång processen för att sedan kunna sova när det blir mörkt.

9. Temperatur

Temperaturen i ditt ska vara sval, den optimala temperaturen är 16 grader i luften. Därefter är det personligt om man vill sova under ett varmt eller svalt täcke.

10. Tyst och mörkt

Ditt sovrum ska vara tyst och mörkt. Om du störs av ljud eller ljus under natten och inte kan ändra på detta rekommenderar vi sovmask och/eller öronproppar.

Känner du någon som behöver hjälp att sova bättre? Skicka detta inlägg till personen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsidan godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.